2.1. Maquinari suportat

Debian no imposa cap requeriment més enllà dels necessaris pel nucli Linux i el conjunt de ferramentes GNU. Per això, qualsevol arquitectura o plataforma per la qual s'haja portat el nucli Linux, les libc, gcc, etc. i per la qual s'haja portat Debian, es pot executar Debian. Visiteu la pàgina dels ports https://www.debian.org/ports/mips/ per obtenir més detalls dels sistemes on l'arquitectura 32-bit MIPS (big-endian) s'ha comprovat amb Debian GNU/Linux.

Més que intentar descriure totes les configuracions diferents del maquinari que estan separades per 32-bit MIPS (big-endian) , aquesta secció conté informació general i apunts d'on trobar més informació.

2.1.1. Arquitectures suportades

Debian GNU/Linux 11 suporta deu arquitectures principals i diverses variacions de cada arquitectura conegudes com «sabors».

Arquitectura Nom a Debian Subarquitectura Sabor
AMD64 & Intel 64 amd64    
Basada en Intel x86 i386 màquines x86 predeterminades predeterminat
Només dominis Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood i Orion marvell
ARM amb maquinari FPU armhf multiplatform armmp
64bit ARM arm64    
32bit MIPS (big endian) mips MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
64bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 o més actuals  
IBM S/390 64 bits s390x IPL de VM-reader i DASD genèric

Aquest document cobreix la instal·lació per a l'arquitectura 32-bit MIPS (big-endian) fent servir el nucli Linux. Si busqueu informació per qualsevol altra arquitectura suportada per Debian, pegueu una ullada a les pàgines dels ports de Debian.

2.1.2. Plataformes suportades pel port Debian per a mips

Debian en 32-bit MIPS (big-endian) és compatible amb les següents plataformes

Cavium Octeon

Cavium dissenya diversos processadors Octeon MIPS de 64 bits que es fan servir principalment en els dispositius de xarxes. Els dispositius amb aquests tipus de processadors inclouen el Ubiquiti EdgeRouter i Rhino Labs UTM8.

MIPS Malta

Aquesta plataforma és emulada per QEMU i també és una bona opció per a provar i executar Debian en MPIS si no disposau del maquinari real.

Hi ha dues varietats de nucli Malta: 4kc-malta es compila per a porcessadors de 32 bits i 5kc-malta per a processadors de 64 bits.

A més, altres plaques que tenen MIPS32r2 o processadors basats en MIPS64r2 també podrien executar Debian, tot i que no es compilen nuclis per a aquests processadors i l'instal·lador Debian no els admet directament.

La informació completa sobre el suport de les màquines mips/mipsel/mips64el està disponible a Linux-MIPS homepage. A continuació, només es tractarà dels sistemes admesos pel instal·lador Debian. Si voleu consulta el suport per altres subarquitectures, contacteu amb la llista de correu debian-mips.

2.1.2.1. CPU

Algunes màquines MIPS poden operar en ambdós modes, «little endian» i «big endian». Per al «big endian» del MIPS, llegiu la documentació per a l'arquitectura mips.

2.1.3. Plataformes que ja no estan suportades pel port Debian mips

Des de Debian Stretch, el suport per a tots els processadors MIPS que no implementen la publicació 2 de MIPS32 ja no s'admeten. En conseqüència, les següents plataformes admeses a Jessie ja no són compatibles:

Loongson 2E i 2F
Aquests són els processadors Loongson més antics. Els dispositius basats en ell inclouen el Fuloong Mini-PC i el portàtil Lemote Yeeloong.
SGI IP22
Aquests plataformes inclouen les màquines SGI Indy, Indigo 2 i Challenge S.
SGI IP32
Aquesta plataforma es coneix generalment per SGI O2.
Broadcom BCM91250
Placa de desenvolupament pel nucli Broadcom's SiByte. També coneguda pel nom en clau SWARM.

2.1.4. Processadors múltiples

El suport de processadors múltiples — també anomenat «multiprocés simètric» o SMP — està disponible per aquesta arquitectura i està suportat per una imatge precompilada del nucli a Debian. Depenent del vostra mitjà d'instal·lació, s'instal·larà o no per defecte el nucli amb capacitats SMP. Això no hauria d'impedir-ne la instal·lació, ja que el nucli no SMP estàndard hauria d'arrencar a sistemes SMP; el nucli fara ús només de la primera CPU.

Per aprofitar els avantatges de tenir múltiples processadors, heu de comprovar si teniu instal·lat un nucli amb suport SMP, i si no, escollir un paquet amb un nucli apropiat.

Podeu també construir el vostre nucli personalitzat amb SMP. Podeu trobar discussions de com fer-ho a Secció 8.5, «Compilar un nou nucli». En aquest moment (versió del nucli 3.16) la manera d'habilitar l'SMP és seleccionar «Multi-Processing support» a la secció «Kernel type» de la configuració del nucli.

2.1.5. Targetes gràfiques suportades

El suport de les interfícies gràfiques a Debian ve determinat pel suport subjacent que es troba al sistema X11 de X.Org. La gestió bàsica dels gràfics està garantida amb el nucli, si l'entorn d'escriptori fa servir X11. Que es pugui fer servir les característiques de targetes gràfiques avançades com l'acceleració de maquinari 3D o vídeo accelerat per maquinari, depèn del maquinari emprat en el sistema i, en alguns casos, a la instal·lació addicional d'imatges de «microprogramari» («firmware») (mireu Secció 2.2, «Dispositius que requereixen microprogramari»).

Podeu trobar detalls del maquinari gràfic i dispositius senyaladors suportats a https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 11 ve amb la versió 7.7 de les X.Org.

2.1.6. Maquinari per a la connexió de xarxes

Pràcticament qualsevol targeta de xarxa (NIC) suportada pel nucli Linux és també suportada pel sistema d'instal·lació; els controladors modulars s'haurien de carregar automàticament.

2.1.7. Perifèrics i altre maquinari

El Linux permet utilitzar una gran varietat de dispositius de maquinari com ara ratolins, impressores, escànners, PCMCIA/CardBus/ExpressCard i dispositius USB. De tota manera, la major part d'aquests dispositius no són necessaris durant la instal·lació del sistema.