3.4. Opfyldelse af udstyrets minimumskrav

Når du har indsamlet information om din computeres udstyr så kontroller, at dit udstyr tillader den type af installation, du ønsker at udføre.

Afhængig af dine behov, så kan du måske klare dig med mindre end de anbefalede udstyrskrav vist i tabellen nedenfor. De fleste brugere kan dog risikere at blive frustreret, hvis de ignoerer disse anbefalinger.

Tabel 3.2. Anbefalede minimale systemkrav

Installationstype RAM (minimum) RAM (anbefalet) Harddisk
Intet skrivebord 512MB 1GB 4GB
Med skrivebord 1GB 2GB 10GB

The minimum values assumes that swap will be enabled and a non-live image is used. The No desktop value assumes that the text-based installer (not the graphical one) is used.

De faktiske mindste hukommelseskrav er meget mindre end mængden vist i denne tabel. Med swap aktiveret er det muligt at installere Debian med så lidt som 245MB. Det samme gælder for krav om diskplads; specielt hvis du vælger hvilke programmer at installere; se Afsnit D.2, “Diskpladskrævet for opgaver” for yderligere information om diskpladskrav.

Installationsprogrammet aktiverer normalt automatisk hukommelsesbesparende metoder, så der kan afvikles på systemer med lidt hukommelse, men på arkitekturer der ikke er så godt testede, kan det fejle. Det kan dog manuelt tilføjes ved at tilføje lowmem=1- eller endda lowmem=2-opstartsparameteren (se også Afsnit 6.3.1.1, “Kontroller tilgænglig hukommelse / tilstand for lav hukommelse” and Afsnit 5.3.2, “Parametre for Debian-installationsprogrammet”).

Installation på systemer med mindre tilgængelig hukommelse[2] eller diskplads kan lade sig gøre, men tilrådes kun for erfarne brugere.

Det er muligt at afvikle et grafisk skrivebordsmiljø på ældre eller mindre systemer, men i det tilfælde anbefales det at installere en vindueshåndtering som bruger færre ressourcer end f.eks. GNOME eller KDE Plasma; alternativer inkluderer xfce4, icewm og wmaker, men der er andre at vælge fra.

Det er praktisk umuligt at angive almene hukommelses- eller diskpladskrav for serverinstallationer, da disse i høj grad afhænger af, hvad serveren skal bruges til.

Husk at disse størrelsesangivelser ikke inkluderer andet materiale, som der normalt også skal være plads til, såsom brugefiler, post og data. Det er altid bedst at være generøs med plads til dine egne filer og data.

Diskplads krævet for en god operation af Debian GNU/Linux-systemet medtages i disse anbefalede systemkrav. Specielt indeholder partitionen /var en masse tilstandsinformation specifik for Debian udover dets normale indhold, såsom logfiler. dpkg-filer (med information om alle installerede pakker) kan nemt bruge 40 MB. Også apt placerer hentede pakker her før installation. Du skal normalt allokere mindst 20 MB for /var og en meget mere, hvis du installerer et grafisk skrivebordsmiljø.[2] Installationsaftryk, som understøtter det grafiske installationsprogram, kræver mere hukommelse end aftryk som kun understøtter tekst-installationsprogrammet og bør ikke bruges på systemer med mindre end 260MB hukommelse. Hvis der er et valg mellem at starte det tekstbaserede og det grafiske installationsprogram, så bør den første vælges.