2.1. Understøttet udstyr

Debian indfører ikke udstyrskrav udover kravene fra Linux- eller kFreeBSD-kernen og GNU-værktøjssættene. Derfor kan enhver arkitektur eller platform som Linux- eller kFreeBSD-kernen, libc, gcc, etc. er blevet porteret til, og for hvem en Debian-port findes afvikle Debian. Se porteringsiderne på https://www.debian.org/ports/mips/ for yderligere detaljer om 64-bit MIPS (little-endian) arkitektursystemer, som er blevet testet med Debian GNU/Linux.

Frem for at forsøge at beskrive alle de forskelige udstyrskonfigurationer, som er understøttet for 64-bit MIPS (little-endian) , dette afsnit indeholder generel information og henvisninger til hvor yderligere information kan findes.

2.1.1. Understøttede arkitekturer

Debian GNU/Linux 11 understøtter 10 væsentlige arkitekturer og flere variationer af hver arkitektur kendt som varianter (flavors).

Arkitektur Debian Designation Underarkitektur Variant
AMD64 & Intel 64 amd64    
Intel x86-baseret i386 standard for x86-maskiner standard
Ḱun Xen PV-domæner xen
ARM armel Marvell Kirkwood og Orion marvell
ARM med udstyr FPU armhf flerplatform armmp
64-bit ARM arm64    
32-bit MIPS (big endian) mips MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
64-bit MIPS (little endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32-bit MIPS (little endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 eller nyere maskiner  
64-bit IBM S/390 s390x IPL fra VM-reader og DASD generisk

Dette dokument dækker intallationen for arkitekturen 64-bit MIPS (little-endian) , der bruger kernen Linux. Hvis du er på udkig efter information om en af de andre Debian-understøttede arkitekturer så tag et kig på siderne om Debian-porteringer.

Dette er den første officielle udgivelse af Debian GNU/Linux for arkitekturen 64-bit MIPS (little-endian) . Vi har den opfattelse, at den har bevist, at den er klar til udgivelse. Da den endnu ikke har haft lige så stor udbredelse (og dermed test fra mange brugere) som nogle arkitekturer, så kan du møde nogle få fejl. Brug vores fejlsporingssystem til at rapportere eventuelle problemer; husk at nævne at fejlen er opstået på 64-bit MIPS (little-endian) -platformen der bruger kernen Linux. Det kan også være nødvendigt at bruge postlisten debian-mips.

2.1.2. Platforme understøttet af Debian mips64el-porten

Debian på 64-bit MIPS (little-endian) understøtter de følgende platforme:

Cavium Octeon

Cavium designer en række 64-bit MIPS Octeon-processorer, som hovedsagelig bruges i netværksenheder. Enheder med disse processorer inkluderer Ubiquiti EdgeRouter og Rhino Labs UTM8.

Loongson 3

Enheder baseret på Loongson 3A- og 3B-processorer er understøttet.

MIPS Malta

Denne platform emuleres af QEMU og er derfor en god måde at teste og afvikle Debian på MIPS, hvis du ikke har udstyret.

Der er to varianter af Maltakernen: 4kc-malta er bygget for 32-bit processorer og 5kc-malta er bygget for 64-bit processorer.

Derudover bør andre bundkort, som indeholder MIPS64r2-baserede processorer, også kunne afvikle Debian. Kerner for disse to processorer bliver dog ikke bygget og Debian-installationsprogrammet understøtter dem ikke direkte.

Fuldstændig information om understøttede mips/mipsel/mips64el-maskiner kan findes på Linux-MIPS-hjemmeside. I det følgende vil kun systemerne understøttet af Debian-installationsprogrammet være dækket. Hvis du er på udkig efter andre underarkitekturer, så kontakt venligst debian-mips-postlisten.

2.1.2.1. CPU

Nogle MIPS-maskiner kan opereres i både big og little endian-tilstand. For little endian MIPS, læs venligst dokumentationen for mipsel- og mips64el-arkitekturerne.

2.1.3. Flere processorer

Understøttelse af flere processorer — også kaldt symmetrisk flerbehandling eller SMP — er tilgængelig for denne arkitektur, og understøttes af et prækompileret Debian-kerneaftryk. Afhængig af dit installationsmedie, kan denne SMP-egnede kerne installeres som standard. Dette bør ikke forhindre installation, da den gængse ikke-SMP-kerne bør starte på SMP-systemer; kernen vil bare bruge den første cpu.

For at udnytte flere processorer bør du kontrollere om en kernepakke, som understøtter SMP, er installeret, og hvis ikke, vælge en passende kernepakke.

Du kan også bygge din egen tilpassede kerne til at understøtte SMP. Du kan finde en diskussion af hvordan dette gøres i Afsnit 8.5, “Kompilering af en ny kerne”. På dette tidspunkt (kerneversion 3.16) er måden du aktiverer SMP at vælge Multi-Processing support i Kernel type-sektionen af kernekonfigurationen.

2.1.4. Understøttelse af grafikudstyr

Debians understøttelse for grafiske grænseflader bestemmes af den underliggende understøttelse i X.org's X11-system og kernen. Grundlæggende framebuffergrafik tilbydes af kernen, mens skrivebordsmiljøer bruger X11. Om avancerede grafikkort-funktioner såsom 3D-udstyrsacceleration eller udstyrsaccelereret video er tilgængelig, afhænger af det faktiske grafikudstyr brugt i systemet og i nogle tilfælde af installationen af yderligere firmware-aftryk (se Afsnit 2.2, “Enheder som kræver firmware”).

Detaljer om understøttede grafikudstyr og pegeenheder kan findes på https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 11 leveres med X.Org version 7.7.

2.1.5. Udstry for netværksforbindelse

Næsten alle netværksgrænsefladekort (NIC) understøttet af Linux-kernen bør også være understøttet af installationssystemet; drivere bliver normalt indlæst automatisk.

2.1.6. Ekstraudstyr

Linux understøtter en bred vifte af udstyr såsom mus, printere, skannere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard- og USB-enheder. De fleste af dette udstyr er dog ikke krævet under installation af systemet.