A.2. Het installatiesysteem opstarten

Kijk op de homepage van debian-installer voor enkele snelle links naar installatie-images. Het Debian CD-team stelt installatie-images met debian-installer ter beschikking op de Debian CD/DVD-webpagina. Meer informatie over waar u installtie-images kunt verkrijgen, vindt u op Paragraaf 4.1, “Officiële Debian GNU/Linux installatie-images”.

Sommige installatiemethodes hebben andere images nodig dan deze voor optische medida. De homepage van debian-installer bevat links naar andere images. Paragraaf 4.2.1, “Waar u installatiebestanden kunt vinden” legt uit waar u op de Debian spiegelservers images kunt vinden.

In de volgende onderdelen geven we meer informatie over welke images u nodig heeft voor alle mogelijke installatiemethodes.

A.2.1. Optische schijf

Het netinst CD-image is een populair image dat gebruikt kan worden voor het installeren van bullseye met de debian-installer. Met deze installatiemethode is het de bedoeling om vanaf dat image op te starten en dan bijkomende pakketten over het netwerk te installeren. Vandaar de naam netinst. Het image bevat de softwarecomponenten die nodig zijn om het installatieprogramma uit te voeren en de basispakketten te installeren om zo een minimaal bullseye-systeem te bekomen. Indien u dat verkiest kunt u ook een volledig CD/DVD-image ophalen, waarbij u het netwerk niet nodig heeft voor de installatie. U heeft enkel het eerste image van een dergelijke reeks nodig.

Download het type dat u verkiest en brandt het op een optische schijf.

A.2.2. USB-geheugenstick

U kunt de installatie ook uitvoeren met een verwijderbaar USB-opslagapparaat. Een USB-stick kan een handig Debian installatiemedium zijn dat u overal met u mee kunt nemen.

De makkelijkste manier om uw USB-geheugenstick klaar te maken, is een Debian CD- of DVD-image dat er op past downloaden en het image rechtstreeks op de geheugenstick schrijven. Uiteraard zal dit alles wat reeds op de geheugenstick stond, vernietigen. Dit werkt op die manier omdat de Debian CD/DVD-images zogenaamde isohybrid images zijn, waarmee u zowel vanaf een optisch station als vanaf een USB-station kunt opstarten.

Er bestaan ook meer flexibele manieren om een geheugenstick in te richten om het debian installatiesysteem te gebruiken, en het is mogelijk om het systeem te laten functioneren met een kleinere geheugenstick. Meer informatie vindt u in Paragraaf 4.3, “Bestanden klaar maken om van een USB-geheugenstick op te starten”.

A.2.3. Opstarten van het netwerk

Het is ook mogelijk om debian-installer volledig over het netwerk op te starten. De verschillende methodes om over het netwerk op te starten houden verband met de architectuur en met hoe opstarten over het netwerk opgezet werd. De bestanden in netboot/ kunnen gebruikt worden om debian-installer over het netwerk op te starten.

A.2.4. Opstarten vanaf harde schijf

Het is mogelijk om het installatiesysteem op te starten zonder verwisselbare media, maar met enkel een bestaande harde schijf, waarop een andere besturingssysteem kan staan. Download hd-media/initrd.gz, hd-media/vmlinuz en een Debian CD/DVD-image naar de basismap van de harde schijf. Zorg ervoor dat de naam van het image eindigt op .iso. Nu komt het er nog enkel op aan om linux op te starten met het initrd-bestand.