C.5. Debian schijfindelingsprogramma's

De ontwikkelaars van Debian hebben verschillende aantallen schijfindelingsprogramma's aangepast om uiteenlopende types harde schijven en computerarchitecturen te kunnen bedienen. Hierna volgt een lijst met de programma's die voor uw architectuur van toepassing zijn.

partman

Het aanbevolen schijfindelingsgereedschap in Debian. Dit Zwitsers zakmes is ook in staat de partitiegrootte te wijzigen, bestandssystemen aan te maken en ze toe te wijzen aan aankoppelpunten.

fdisk

Het originele Linux schijfindelingsprogramma; goed voor goeroes.

Wees voorzichtig als uw machine bestaande FreeBSD-partities heeft. De kernels van het installatiesysteem ondersteunen deze partities, maar de wijze waarop fdisk ze voorstelt (of dat niet doet) kan maken dat de benaming van de schijven verschilt. Zie de Linux+FreeBSD HOWTO.

cfdisk

Een gemakkelijk te gebruiken schijfindelingsprogramma in een volledig scherm voor de rest onder ons.

Merk op dat cfdisk helemaal geen notie heeft van FreeBSD-partities, en nogmaals, als gevolg daarvan kan de benaming van de schijven verschillend zijn.

Een van deze programma's zal standaard uitgevoerd worden als u Schijven indelen (of iets dergelijks) selecteert. Het is mogelijk om een ander schijfindelingsprogramma te gebruiken aan de commandoregel op VT2, maar dit wordt niet aangeraden.

C.5.1. Schijven indelen voor 32-bit MIPS (big-endian)

SGI machines vereisen een SGI schijflabel opdat het systeem vanaf de harde schijf opgestart zou kunnen worden. Het kan aangemaakt worden in het menu voor gevorderden van fdisk. Het daarbij op het volume gecreëerde voorstuk (een zogenaamde volume header - partitienummer 9) moet minstens 3MB groot zijn. Indien het op het volume gecreëerde voorstuk te klein uitvalt, kunt u gewoon partitie nummer 9 wissen en ze opnieuw aanmaken met een andere grootte. Merk op dat de header van het volume (het voorstuk) moet beginnen bij sector 0.