2.1. Componente electronice compatibile (plăci și dispozitive)

Debian nu impune cerințe de componente electronice (plăci și dispozitive) dincolo de cerințele nucleului Linux și ale setului de instrumente GNU. Prin urmare, orice arhitectură sau platformă la care au fost adaptate nucleul Linux, libc, gcc etc. și pentru care o adaptare Debian există, poate rula Debian. Vă rugăm să consultați paginile de adaptări de la https://www.debian.org/ports/arm/ pentru mai multe detalii despre 32-bit soft-float ARM sisteme de arhitectură care au fost testate cu Debian GNU/Linux.

În loc să încerce să descrie toate configurațiile de componente electronice diferite care sunt compatibile cu 32-bit soft-float ARM, această secțiune conține informații generale și indicații către unde pot fi găsite informații suplimentare.

2.1.1. Arhitecturi compatibile

Debian GNU/Linux 13 funcționează pe 9 arhitecturi principale și mai multe variante ale fiecărei arhitecturi cunoscute sub numele de savori.

Arhitectura Denumirea în Debian Subarhitectura Savoare
AMD64 și Intel 64 amd64    
Bazată pe Intel x86 i386 mașini x86 implicite varianta implicită
numai domenii Xen PV xen
ARM armel Marvell Kirkwood și Orion marvell
ARM cu componente FPU armhf multiplatformă armmp
ARM pe 64 de biți arm64    
MIPS pe 64 de biți (little-endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
MIPS pe 32 de biți (little-endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el mașini IBM POWER8 sau mai noi  
IBM S/390 pe 64 de biți s390x IPL de la VM-reader (lectorul de mașină virtuală) și DASD (accesul direct la dispozitivul de stocare) generic

Acest document acoperă instalarea pentru arhitectura 32-bit soft-float ARM folosind nucleul Linux. Dacă căutați informații despre oricare dintre celelalte arhitecturi compatibile cu Debian, aruncați o privire la paginile Adaptările de Debian.

2.1.2. Trei adaptări ARM diferite

Arhitectura ARM a evoluat de-a lungul timpului, iar procesoarele ARM moderne oferă caracteristici care nu sunt disponibile la modelele mai vechi. Debian prin urmare, oferă trei adaptări ARM pentru a oferi cel mai bun suport pentru o gamă foarte largă de mașini diferite:

  • Debian/armel vizează procesoarele ARM mai vechi pe 32 de biți fără suport pentru o unitate în virgulă mobilă la nivel de hardware (FPU),

  • Debian/armhf funcționează numai pe procesoare ARM mai noi pe 32 de biți care implementează cel puțin arhitectura ARMv7 cu versiunea 3 a specificației vectorului ARM în virgulă mobilă (VFPv3). Utilizează funcțiile extinse și îmbunătățirile de performanță disponibile pentru aceste modele.

  • Debian/arm64 funcționează pe procesoare ARM pe 64 de biți care implementează cel puțin arhitectura ARMv8.

Din punct de vedere tehnic, toate procesoarele ARM disponibile în prezent pot fi rulate fie în modul endian („big” sau „little”), dar în practică marea majoritate utilizează modul „little-endian”. Toate sistemele Debian/arm64, Debian/armhf și Debian/armel funcționează numai în modul „little-endian”.

2.1.3. Variațiile în proiectarea procesoarelor ARM și complexitatea suportului

Sistemele ARM sunt mult mai eterogene decât cele bazate pe arhitectura PC bazată pe i386/amd64, astfel încât situația suportului oferit poate fi mult mai complicată.

Arhitectura ARM este folosită în principal în așa-numitele sisteme pe cip (system-on-chip) (SoC). Aceste SoC-uri sunt proiectate de multe companii diferite cu componente hardware foarte variate, chiar și pentru funcționalitățile elementare necesare pentru a porni sistemul. Interfețele firmware-ului sistemului au fost din ce în ce mai standardizate de-a lungul timpului, dar mai ales pe echipamentele mai vechi interfețele firmware/pornire variază foarte mult, așa că pe aceste sisteme nucleul Linux trebuie să se ocupe de multe probleme de nivel scăzut specifice sistemului, care sunt gestionate de către BIOS/UEFI-ul plăcii de bază în lumea PC-urilor.

La începutul suportului ARM în nucleul Linux, varietatea de componente a dus la cerința de a avea un nucleu separat pentru fiecare sistem ARM, în contrast cu nucleul unul-pentru-toate (one-fits-all) pentru sistemele PC. Deoarece această abordare nu se extinde la un număr mare de sisteme diferite, s-a lucrat pentru a permite pornirea cu un singur nucleu ARM care poate rula pe sisteme ARM diferite. Suportul pentru sistemele ARM mai noi este acum implementat într-un mod care permite utilizarea unui astfel de nucleu multiplatformă, dar pentru mai multe sisteme mai vechi este încă necesar un nucleu specific separat. Din această cauză, distribuția standard Debian permite instalarea doar pe un număr restrâns de astfel de sisteme ARM mai vechi, alături de sistemele mai noi care sunt compatibile cu nucleele multiplatformă ARM (numite armmp) în Debian/armhf.

2.1.4. Platforme compatibile cu Debian/armel

Următoarele platforme sunt compatibile cu Debian/armel; acestea necesită nuclee specifice platformei.

Kirkwood

Kirkwood este un sistem pe cip (SoC) de la Marvell care integrează un procesor ARM, Ethernet, SATA, USB și alte funcționalități într-un singur cip. Debian acceptă în prezent următoarele dispozitive bazate pe Kirkwood:

Orion5x

Orion este un sistem pe cip (SoC) de la Marvell care integrează un procesor ARM, Ethernet, SATA, USB și alte funcționalități într-un singur cip. Există multe dispozitive de „spațiu de stocare atașat la rețea” (Network Attached Storage: NAS) pe piață care se bazează pe un cip Orion. Debian în prezent acceptă următoarele dispozitive bazate pe Orion: Buffalo Kurobox.

Versatile

Platforma Versatile este emulată de QEMU și, prin urmare, este o modalitate bună de a testa și rula Debian pe ARM, dacă nu aveți echipamentul real (mașina reală).

2.1.5. Dispozitivele care nu mai au suport în Debian/armel

Kirkwood

Suportul pentru toate modelele QNAP Turbo Station (TS-xxx) a fost abandonat pentru Debian 11, deoarece nucleul Linux pentru ele nu mai poate fi construit, din cauza limitărilor echipamentului respectiv.

Orion5x

Suportul pentru HP Media Vault mv2120 a fost abandonat pentru Debian 11, deoarece nucleul Linux pentru acesta nu mai poate fi construit, din cauza limitărilor echipamentului respectiv.

Este posibil să puteți menține în funcțiune dispozitivele enumerate mai sus pentru o perioadă de timp, consultați Notele de lansare pentru Debian 11.

2.1.6. Suportul pentru plăcile grafice

Suportul Debian pentru interfețele grafice este determinat de suportul subiacent găsit în sistemul X11 al X.Org și în nucleu. Grafica framebuffer de bază este furnizată de nucleu, în timp ce mediile de birou folosesc X11. Dacă sunt disponibile funcții avansate ale plăcii grafice, cum ar fi accelerarea în 3D a plăcii (3D-hardware acceleration) sau video accelerat de componentele plăcii (hardware-accelerated video), depinde de placa grafică reală utilizată în sistem și, în unele cazuri, de instalarea de binare firmware suplimentare (consultați Secțiune 2.2, „Dispozitive care necesită firmware”).

Aproape toate mașinile ARM au placa grafică încorporată în placa bază, mai degrabă decât să fie pe o placă conectabilă. Unele mașini au sloturi de expansiune pentru conectarea de plăci grafice, dar aceasta este o raritate. Dispozitive concepute pentru a fi fără ecran și fără grafică sunt destul de comune. În timp ce suportul de bază pentru framebuffer-ul video furnizat de nucleu ar trebui să funcționeze pe toate dispozitivele care au placă grafică, accelerarea 3D are invariabil nevoie de controlori binari pentru a funcționa. Situația se schimbă rapid, dar în momentul lansării trixie controlorii liberi pentru „nouveau” (Nvidia Tegra K1 SoC) și „freedreno” (SoC-urile Qualcomm Snapdragon) sunt disponibile în această versiune. Alte dispozitive necesită controlori care nu sunt liberi de la terțe părți.

Detalii despre plăcile grafice și dispozitivele de indicare acceptate pot fi găsite la https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 13 include X.Org versiunea 7.7.

2.1.7. Plăci de conectare la rețea

Aproape orice placă de interfață de rețea („Network Interface Card”: NIC) acceptată de nucleul Linux ar trebui să fie acceptată și de sistemul de instalare; controlorii ar trebui să fie în mod normal încărcați automat.

Pe 32-bit soft-float ARM, majoritatea dispozitivelor Ethernet încorporate sunt acceptate și sunt furnizate module pentru dispozitive PCI și USB suplimentare.

2.1.8. Periferice și alte dispozitive

Linux oferă suport pentru o mare varietate de dispozitive, cum ar fi mouse-uri, imprimante, scanere, PCMCIA/CardBus/ExpressCard și dispozitive USB. Cu toate acestea, majoritatea acestor dispozitive nu sunt necesare în timpul instalării sistemului.