D.1. Dispozitive Linux

În Linux pot fi găsite diferite fișiere speciale în directorul /dev. Aceste fișiere se numesc fișiere de dispozitiv și se comportă spre diferit față de fișierele obișnuite. Cele mai comune tipuri de fișiere de dispozitiv sunt pentru dispozitivele de blocuri și dispozitivele de caractere. Aceste fișiere sunt o interfață a controlorului real (parte a nucleului Linux) care la rândul său accesează dispozitivele și perifericele calculatorului. Un alt tip, mai puțin obișnuit, de fișier de dispozitiv este numitul pipe (cunoscut sub numele de „conductă” sau „linie de legătură”). Cele mai importante fișiere de dispozitivi sunt enumerate în tabelele de mai jos.

sda Primul disc dur/solid
sdb Al doilea disc dur/solid
sda1 Prima partiție a primului disc dur/solid
sdb7 A șaptea partiție a celui de-al doilea disc dur/solid

sr0 Primul CD-ROM
sr1 Al doilea CD-ROM

ttyS0 Portul serial 0, denumit, de asemenea, COM1
ttyS1 Portul serial 1, denumit, de asemenea, COM2
psaux Dispozitiv de mouse PS/2
gpmdata Pseudo dispozitiv, repetă datele generate de demonul GPM (mouse).

cdrom Legătură simbolică către unitatea CD-ROM
mouse Legătură simbolică către fișierul dispozitivului de mouse

null Tot ceea ce este scris pe acest dispozitiv va dispărea
zero Se pot citi la nesfârșit zerouri din acest dispozitiv

D.1.1. Configurarea mouse-ului

Mouse-ul poate fi folosit atât în consola Linux (cu gpm), cât și în mediul X window. În mod normal, aceasta este o simplă chestiune de instalare a gpm și a serverului X însuși. Ambele ar trebui să fie configurate pentru a utiliza /dev/input/mice ca dispozitiv de mouse. Protocolul corect al mouse-ului se numește exps2 în gpm și ExplorerPS/2 în X. Fișierele de configurare respective sunt /etc/gpm.conf și /etc/X11/xorg.conf.

Anumite module ale nucleului trebuie să fie încărcate pentru ca mouse-ul să funcționeze. În cele mai multe cazuri, modulele corecte sunt detectate automat, dar nu întotdeauna pentru mouse-urile seriale și de magistrală(bus) de stil vechi[20], care sunt destul de rare, cu excepția calculatoarelor foarte vechi. Rezumatul modulelor nucleului Linux necesare pentru diferite tipuri de mouse:

Modul Descriere
psmouse Mouse PS/2 (ar trebui să fie detectat automat)
usbhid Mouse USB (ar trebui să fie detectat automat)
sermouse Majoritatea mouse-urilor seriali
logibm Mouse bus conectat la placa adaptoare Logitech
inport Mouse bus conectat la placă ATI sau Microsoft InPort

Pentru a încărca un modul controlor de mouse, puteți folosi comanda modconf (din pachetul cu același nume) și să căutați în categoria kernel/drivers/input/mouse.



[20] Mouse-urile bus au un conector rotund cu 8 pini, care nu trebuie confundat cu conectorul rotund cu 6 pini al unui mouse PS/2 sau cu conectorul rotund cu 4 pini al unui mouse ADB.