D.1. Linuxin laitetiedostot

Hakemistosta /dev löytyy Linuxissa erilaisia erikoistiedostoja. Nämä tiedostot ovat laitetiedostoja ja ne käyttäytyvät eri tavalla kuin tavalliset tiedostot. Tavallisimmat laitetiedostojen tyypit ovat lohkolaitteille ja merkkilaitteille. Nämä tiedostot toimivat rajapintana varsinaiseen laiteajuriin (joka on Linux-ytimessä), joka puolestaan keskustelee laitteen kanssa. Toinen harvinaisempi laitetiedosto on nimetty putki. Tärkeimmät laitetiedostojen tyypit luetellaan alla olevassa taulukoissa.

sda First hard disk
sdb Second hard disk
sda1 Ensimmäisen kiintolevyn ensimmäinen osio
sdb7 Seventh partition of the second hard disk

sr0 First CD-ROM
sr1 Second CD-ROM

ttyS0 Serial port 0, also referred to as COM1
ttyS1 Serial port 1, also referred to as COM2
psaux PS/2 hiiriportti
gpmdata Näennäislaite, GPM-demonin (hiiri) toistin

cdrom Symbolinen linkki romppuasemaan
mouse Symbolinen linkki hiiren laitetiedostoon

null Kaikki tälle laitteelle kirjoitettu katoaa
zero Tältä laitteelta voi lukea nollia loputtomasti

D.1.1. Hiiren asetukset

Hiirtä voi käyttää sekä Linuxin konsolissa (gpm:n avulla) että X-ikkkunointiympäristössä. Tavallisesti riittää asentaa gpm ja X Window -järjestelmä. Molempien asetukset olisi tehtävä käyttämään hiirilaitteena /dev/input/mice. Hiiren oikea protokolla on gpm:ssä exps2 ja X:ssä ExplorerPS/2. Vastaavat asetustiedostot ovat /etc/gpm.conf ja /etc/X11/xorg.conf.

Jotta hiiri toimisi on tiettyjen ytimen moduulien oltava ladattuna. Useimmissa tapauksissa oikeat moduulit tunnistetaan automaattisesti, mutta ei aina vanhanmallisille sarja- tai väylähiirille[21], jotka ovat sangen harvinaisia, niitä on vain hyvin vanhoissa tietokoneissa. Yhteenveto erilaisille hiirille tarvittavista Linuxin ytimen moduuleista:

Moduuli Kuvaus
psmouse PS/2-hiiri (automaattitunnistus pitäisi toimia)
usbhid USB-hiiri (automaattitunnistus pitäisi toimia)
sermouse Useimmat sarjahiiret
logibm Logitechin sovitinkortissa oleva väylähiiri
inport ATI:n tai Microsoftin InPort-kortissa oleva väylähiiri

Hiiriajurin moduulin lataamisen voidaan käyttää komentoa modconf (tulee samannimisessä asennuspaketissa), katso kohtaa kernel/drivers/input/mouse.



[21] Sarjahiirissä on tavallisesti 9-reikäinen D:n muotoinen liitin; väylähiirissä on 8-piikkinen pyöreä liitin, jota ei pidä sekoittaa PS/2-hiiren 6-piikkiseen pyöreään liittimeen tai ADB-hiiren 4-piikkiseen pyöreään liittimeen.