D.1. Linux eszközök

A Linuxban több különleges fájl található a /dev könyvtárban. E fájlokat eszköz-fájloknak hívjuk és eltérnek a sima fájloktól. A legismertebbek típusok a blokk eszköz és karakter eszköz fájlok. E fájlok felületet adnak az adott meghajtókhoz (a Linux kernel részei), a hardverhez féréshez. Egy másik, kevésbé általános típus, melyet pipe (cső) néven neveznek. Alább a legfontosabb eszköz-fájlok.

sda First hard disk
sdb Second hard disk
sda1 1. partíció az 1. merevlemezen
sdb7 Az 2. merevlemez 7. partíciója

sr0 First CD-ROM
sr1 Second CD-ROM

ttyS0 0. soros port, ami DOS alatt COM1
ttyS1 1. soros port, ami DOS alatt COM2
psaux PS/2 egér eszköz
gpmdata Ál-eszköz, a GPM (egér) démon ismétlő adatai

cdrom Szimbolikus lánc a CD-ROM eszközre
egér Szimbolikus lánc (symbolic link) az egér eszköz fájlra

null Az erre az eszközre írtak eltűnnek
zero Erről az eszközről lehet végtelenül 0 értéket olvasni

D.1.1. Az egér beállítása

Az egér a Linux konzolban és az X ablakozó környezetben is használható. Ez csak a gpm és az X kiszolgáló telepítésének kérdése. Mindkettő beállítható a /dev/input/mice egér eszköz használatára. A helyes egér protokoll exps2 gpm alatt és ExplorerPS/2 X alatt. A beállító fájlok a /etc/gpm.conf és /etc/X11/xorg.conf.

Egyes kernel moduloknak betöltve kell lennie az egér működéséhez. A legtöbb esetben a helyes modulok önműködően felismerésre kerülnek, de régi-stílusú soros és busz egereknél nem mindig[23], melyek rendkívül ritkák, kivéve pár nagyon régi gépen. A különféle egér típusokhoz szükséges Linux kernel modulok összefoglalója:

Modul Leírás
psmouse PS/2 egerek (auto-detektáltak)
usbhid USB egerek (auto-detektáltak)
sermouse A legtöbb soros egér
logibm Busz egér Logitech adapterre kötve card
inport Busz egér ATI vagy Microsoft InPort kártyára kötve

Egy egér meghajtó modul betöltéséhez könnyen használható a modconf parancs (a hasonló nevű csomagból), lásd a kernel/drivers/input/mouse részt.[23] A sorok egereknek általában 9-tűs D-alakú dugójuk van; a busz egereknek 8-tűs kerek dugójuk, nem keverendő egy PS/2 egér 6-tűs kerek vagy egy ADB egér 4-tűs kerek dugójával.