Kijk op de homepage van debian-installer
voor enkele snelle links naar installatie-images. Het Debian CD-team stelt installatie-images met debian-installer
ter beschikking op de Debian CD/DVD-webpagina. Meer informatie over waar u installtie-images kunt verkrijgen, vindt u op Paragraaf 4.1, “Officiële Debian GNU/Linux installatie-images”.
Sommige installatiemethodes hebben andere images nodig dan deze voor optische medida. De homepage van debian-installer
bevat links naar andere images. Paragraaf 4.2.1, “Waar u installatiebestanden kunt vinden” legt uit waar u op de Debian spiegelservers images kunt vinden.
In de volgende onderdelen geven we meer informatie over welke images u nodig heeft voor alle mogelijke installatiemethodes.
Het “netinst” CD-image is een populair image dat gebruikt kan worden voor het installeren van trixie met de debian-installer
. Met deze installatiemethode is het de bedoeling om vanaf dat image op te starten en dan bijkomende pakketten over het netwerk te installeren. Vandaar de naam “netinst”. Het image bevat de softwarecomponenten die nodig zijn om het installatieprogramma uit te voeren en de basispakketten te installeren om zo een minimaal trixie-systeem te bekomen. Indien u dat verkiest kunt u ook een volledig DVD-image ophalen, waarbij u het netwerk niet nodig heeft voor de installatie. U heeft enkel het eerste image van een dergelijke reeks nodig.
Download het type dat u verkiest en brandt het op een optische schijf. Om vanaf de schijf op te starten moet u mogelijk uw BIOS/UEFI-configuratie aanpassen, zoals uitgelegd wordt in Paragraaf 3.6.1, “Het instellingenmenu van het BIOS/UEFI openen”.
U kunt de installatie ook uitvoeren met een verwijderbaar USB-opslagapparaat. Een USB-stick kan een handig Debian installatiemedium zijn dat u overal met u mee kunt nemen.
De makkelijkste manier om uw USB-geheugenstick klaar te maken, is een Debian CD- of DVD-image dat er op past downloaden en het image rechtstreeks op de geheugenstick schrijven. Uiteraard zal dit alles wat reeds op de geheugenstick stond, vernietigen. Dit werkt op die manier omdat de Debian CD/DVD-images zogenaamde “isohybrid” images zijn, waarmee u zowel vanaf een optisch station als vanaf een USB-station kunt opstarten.
Er bestaan ook meer flexibele manieren om een geheugenstick in te richten om het debian installatiesysteem te gebruiken, en het is mogelijk om het systeem te laten functioneren met een kleinere geheugenstick. Meer informatie vindt u op onze wiki.
Komt opstarten vanaf een USB-opslagmedium vrij algemeen voor op UEFI-systemen, dan is dat enigszins anders voor de oudere BIOS-wereld. Sommige BIOS'en kunnen rechtstreeks opstarten van een USB-opslagmedium, andere zijn daar niet toe in staat. Mogelijk moet u uw BIOS/UEFI configureren om “USB legacy support” (ondersteuning voor oudere USB) of “Legacy support” (ondersteuning voor oudere functionaliteit) te activeren. In het keuzemenu voor het opstartapparaat zou u “removable drive” (verwijderbare schijf) of “USB-HDD” moeten vinden om te kunnen opstarten vanaf het USB-apparaat. Raadpleeg voor nuttige tips en meer informatie Paragraaf 5.1.1, “Opstarten van een USB-geheugenstick”.
Het is ook mogelijk om debian-installer
volledig over het netwerk op te starten. De verschillende methodes om over het netwerk op te starten houden verband met de architectuur en met hoe opstarten over het netwerk opgezet werd. De bestanden in netboot/
kunnen gebruikt worden om debian-installer
over het netwerk op te starten.
Het makkelijkst op te zetten is wellicht over het netwerk opstarten met PXE. Pak het bestand netboot/pxeboot.tar.gz
uit in /srv/tftp
of op een andere passende plaats voor uw tftp-server. Stel uw DHCP-server in om bestandsnaam pxelinux.0
door te geven aan cliënten en met wat geluk werkt alles gewoon. Kijk voor gedetailleerde instructies op Paragraaf 4.5, “Bestanden klaarmaken om over het netwerk op te starten met TFTP”.
Het is mogelijk om het installatiesysteem op te starten zonder verwisselbare media, maar met enkel een bestaande harde schijf, waarop een andere besturingssysteem kan staan. Download hd-media/initrd.gz
, hd-media/vmlinuz
en een Debian DVD-image naar de basismap van de harde schijf. Zorg ervoor dat de naam van het image eindigt op .iso
. Nu komt het er nog enkel op aan om linux op te starten met het initrd-bestand. Paragraaf 5.1.3, “Opstarten vanuit Linux met behulp van GRUB” legt een manier uit waarop u dit kunt doen.