6.2. Componentele - Introducere

Iată o listă a componentelor programului de instalare cu descrieri sumare ale scopurilor lor. Dacă aveți nevoie să aflați mai multe detalii legate de utilizarea unei anumite componente le puteți găsi în Secțiune 6.3, „Folosirea componentelor individuale”.

meniul principal

Afișează utilizatorului lista componentelor în timpul operării programului de instalare și pornește o componentă când este selectată. Întrebările meniului principal au prioritatea medie, deci, în cazul în care aveți prioritatea înaltă sau critică (înaltă este implicită), nu veți vedea meniul. Pe de altă parte, dacă apare o eroare care necesită intervenția dumneavoastră, este posibil ca prioritatea să fie coborâtă temporar pentru a vă permite să rezolvați problema în cauză, deci, în acest caz, este posibil să apară meniul.

You can get to the main menu by selecting the Go Back button repeatedly to back all the way out of the currently running component.

alegătorul de locală - localechooser

Permite utilizatorului să selecteze opțiuni de localizare pentru sistemul de instalare și pentru cel instalat: limba, țara și localele. Programul de instalare va afișa mesajele în limba selectată, doar dacă nu se întâmplă ca traducerea pentru acea limbă să nu fie completă, caz în care mesajele ar putea fi afișate în engleză.

alegătorul de tastaură - console-setup

Shows a list of keyboard (layouts), from which the user chooses the one which matches his own model.

detectorul de hardware - hw-detect

Detectează automat cele mai multe dintre componentele sistemului, inclusiv plăcile de rețea, discurile și PCMCIA.

detectorul de cdrom - cdrom-detect

Looks for and mounts a Debian installation media.

configuratorul de rețea - netcfg

Configurează conexiunile la rețea ale calculatorului pentru a putea comunica prin internet.

examinatorul de imagini iso - iso-scan

Caută imagini ISO (fișiere .iso) pe discurile fixe.

alegătorul de arhive - choose-mirror

Prezintă o listă situri cu arhivele Debian. Utilizatorul poate alege sursa pachetelor pe care le instalează.

verificatorul de CD-uri - cdrom-checker

Checks integrity of installation media. This way, the user may assure him/herself that the installation image was not corrupted.

memorie scăzută - lowmem

Lowmem încearcă să detecteze sistemele cu memorie puțină și apoi face diverse trucuri pentru a înlătura părți nenecesare ale lui debian-installer din memorie (sacrificând câteva din facilități).

anna

Anna's Not Nearly APT. Installs packages which have been retrieved from the chosen mirror or installation media.

configuratorul pentru utilizator - user-setup

Pregătește parola „de root”, și adaugă un utilizator obișnuit.

configuratorul ceasului - clock-setup

Actualizează ceasul sistemului și determină dacă ceasul este configurat conform cu UTC sau nu.

configuratorul fusului orar - tzsetup

Selectează fusul orar, bazat pe locația selectată anterior.

managerul de partiții - partman

Permite utilizatorului să partiționeze discurile atașate la sistem, creează sisteme de fișiere pe partițiile selectate și le atașează la punctele de montare. Sunt incluse și facilități interesante precum modul complet automatizat sau suportul pentru LVM. Acesta este unealta de partiționare preferată în Debian.

partiționatorul - partitioner

Permite utilizatorului să partiționeze discurile atașate la sistem. Este ales un program de partiționare potrivit arhitecturii calculatorului dumneavoastră.

configuratorul de partiții - partconf

Afișează o listă de partiții și creează sisteme de fișiere pe partițiile selectate, conform cu instrucțiunile utilizatorului.

partman-lvm

Ajută utilizatorul la configurarea LVM (managerul de volume logice).

partman-md

Permite utilizatorului să configureze RAID-ul (matrice redundantă de discuri ieftine) software. Acest RAID software este, de obicei, superior față de controlere RAID IDE ieftine (pseudo-hardware) găsite pe plăcile de bază mai noi.

instalatorul bazei - base-installer

Instalează un set de pachete de bază care ar permite calculatorului să opereze în Debian GNU/Linux după ce va fi repornit.

pregătitorul apt - apt-setup

Configurează apt, în mare parte automat, bazat pe mediul de pe care rulează mediul de instalare.

selectorul de pachete - pkgsel

Folosește tasksel pentru a selecta și instala programe adiționale.

testorul de sisteme de operare - os-prober

Detectează sistemele de operare instalate deja pe calculator și pasează această informație către instalatorul de încărcător de sistem, care vă poate oferi posibilitatea să adăugați sistemele de operare descoperite la meniul de pornire a încărcătorului de sistem. În acest fel utilizatorul poate alege cu ușurință, la pornire, sistemul de operare care să fie pornit.

instalatorul de încărcător de sistem - bootloader-installer

The various bootloader installers each install a boot loader program on the hard disk, which is necessary for the computer to start up using Linux without using a USB stick or CD-ROM. Many boot loaders allow the user to choose an alternate operating system each time the computer boots.

consola - shell

Permite utilizatorului să execute o interfață-consolă din meniu, sau să o execute în cea de-a doua consolă.

salvatorul de jurnale - save-logs

Provides a way for the user to record information on a USB stick, network, hard disk, or other media when trouble is encountered, in order to accurately report installer software problems to Debian developers later.