5.1. Starta upp installationsprogrammet på 64-bit ARM

[Notera] Notera

För information om hur man startar upp det grafiska installationsprogrammet, se Avsnitt 5.1.6, ”Det grafiska installationsprogrammet”.

5.1.1. Konsolkonfiguration

Det grafiska installationsprogrammet är (experimentellt) aktiverat på arm64 debian-installer avbilder, men på vissa enheter kan du fortfarande behöva använda den seriella konsolen. Konsolenheten bör upptäckas automatiskt från den fasta programvaran, men om den inte gör det, efter att du har startat upp linux från GRUB-menyn kommer du att se ett Startar Linux-meddelande, sedan inget mer.

Om du stöter på det här problemet måste du ställa in en specifik konsolkonfiguration på kärnans kommandorad. Tryck på e för Redigera kärna kommando-raden när du är på GRUB-menyn och ändra

--- quiet

till

console=<enhet,<hastighet>

tex

console=ttyAMA0,115200n8

. När du är klar trycker du på Control+x för att fortsätta att starta upp med den nya inställningen.

5.1.2. Juno Installation

Juno har UEFI så installationen är okomplicerad. Den mest praktiska metoden är att installera från USB-minne. Du behöver uppdaterad fastprogramvara för att USB-uppstart ska fungera. Bygger från http://releases.linaro.org/members/arm/platforms/latest/ efter Mars 2015 har testats och fungerar OK. Se Juno-dokumentationen för information om uppdatering av fast programvara.

Förbered en standard arm64 CD/DVD-avbild på ett USB-minne. Sätt i den i en av USB-portarna på baksidan. Anslut en seriell kabel till den övre 9-stifts serieporten på baksidan. Om du behöver nätverk (netboot avbild) ansluter du Ethernet-kabeln till uttaget på framsidan av maskinen.

Kör en seriekonsol på 115200, 8bitar ingen paritet, och starta upp din Juno. Den bör starta upp från USB-minnet till en GRUB-meny. Konsolkonfigurationen identifieras inte korrekt på Juno så det är bara att trycka på Enter visar ingen kärnutdata. Ställ in konsolen på

console=ttyAMA0,115200n8

(som beskrivs i Avsnitt 5.1.1, ”Konsolkonfiguration”). Kontroll+x för att starta bör visa dig debian-installer skärmarna och låter dig fortsätta med en standardinstallation.

5.1.3. Applied Micro Mustang Installation

UEFI är tillgängligt för denna maskin men det levereras normalt med U-Boot så du måste antingen installera UEFI-fast programvara först och sedan använda standardmetoder för uppstart/installation, eller använda U-Boot-uppstartsmetoder. Du måste använda en seriell konsol för att styra installationen eftersom det grafiska installationsprogrammet inte är aktiverat på arm64-arkitekturen.

Den rekommenderade installationsmetoden är att kopiera debian-installer kärna och initrd till hårddisken, med hjälp av det öppna inbäddade systemet som medföljer maskinen, starta sedan från det för att köra installationsprogrammet. Alternativt använd TFTP för att få kärnan/dtb/initrd kopierad och uppstartad (Avsnitt 5.1.4.1, ”TFTP-uppstart i U-Boot”). Efter installationen krävs manuella ändringar för att starta upp från den installerade avbilden.

Kör en seriekonsol på 115200, 8bitar ingen paritet, för att starta upp maskinen. Starta om maskinen när du ser Hit any key to stop autoboot: tryck på en tangent för att få en Mustang# prompt. Använd sedan U-Boot-kommandon för att ladda och starta upp kärnan, dtb och initrd.

5.1.4. Uppstart från TFTP

Uppstart från nätverket kräver att du har en nätverksanslutning och en TFTP-server konfigurerad för uppstarter (och antagligen även en DHCP-, RARP- eller BOOTP-server för automatisk närverkskonfiguration).

Inställning på serversidan för att stödja nätverksuppstart beskrivs i Avsnitt 4.4, ”Förbered filerna för nätverksuppstart via TFTP”.

5.1.4.1. TFTP-uppstart i U-Boot

Nätverksuppstart på system som använder U-Boot fastprogramvara består av tre steg: a) konfigurera nätverket, b) ladda in avbilderna (kärna/initial ramdisk/dtb) till minnet och c) faktiskt exekvera den tidigare laddade koden.

Först så måste du konfigurera nätverket, antingen automatiskt via DHCP genom att köra

setenv autoload no
dhcp

eller manuellt genom att ställa in flera miljövariabler

setenv ipaddr <ip address för klienten>
setenv netmask <nätmask>
setenv serverip <ip-adress för tftp servern>
setenv dnsip <ip-adress för namnservrarna>
setenv gatewayip <ip-address på standard gateway>

Om du föredrar det kan du göra dessa inställningar permanenta genom att köra

saveenv

Efteråt måste du ladda avbilderna (kärna/initial ramdisk/dtb) till minnet. Detta görs med kommandot tftpboot, som måste förses med adressen där avbilden ska lagras i minnet. Tyvärr kan minneskartan variera från system till system, så det finns ingen generell regel vilka adresser som kan användas för detta.

På vissa system, så fördefinierar U-Boot en uppsättning miljövariabler med lämpliga laddningsadresser: kernel_addr_r, ramdisk_addr_r och fdt_addr_r. Du kan kontrollera om de är definierade genom att köra

printenv kernel_addr_r ramdisk_addr_r fdt_addr_r

Om det inte är definerade, så måste du kontrollera ditt systems dokumentation för lämpliga värden och ställa in dem manuellt. För system baserade på Allwinner SunXi SOC (t.ex. Allwinner A10, arkitekturnamnsun4i eller Allwinner A20, arkitekturnamn sun7i), så du kan du tex använda följande värden:

setenv kernel_addr_r 0x46000000
setenv fdt_addr_r 0x47000000
setenv ramdisk_addr_r 0x48000000

När lastadresserna är definierade kan du ladda avbilderna till minnet från den tidigare definierade tftp-servern med

tftpboot ${kernel_addr_r} <filnamnet på kärnavbild>
tftpboot ${fdt_addr_r} <filnamnet på dtb filen>
tftpboot ${ramdisk_addr_r} <filnamnet på den ursprungliga ramdiskavbildningen>

Den tredje delen är att ställa in kärnans kommandorad och faktiskt exekvera den laddade koden. U-Boot skickar innehållet i miljövariabeln bootargs som kommandorad till kärnan, så alla parametrar för kärnan och installationsprogrammet - såsom konsolenheten (se Avsnitt 5.3.1, ”Boot serial console”) eller förinställningsalternativ (se Avsnitt 5.3.2, ”Parametrar för Debian Installer” och Appendix B, Automatiserad installation med förinställningar) - kan ställas in med ett kommando som

setenv bootargs console=ttyS0,115200 rootwait panic=10

Det exakta kommandot för att köra den tidigare laddade koden beror på vilket avbildsformat som används. Med uImage/uInitrd är kommandot

bootm ${kernel_addr_r} ${ramdisk_addr_r} ${fdt_addr_r}

och med inbyggda Linux-avbilder är det

bootz ${kernel_addr_r} ${ramdisk_addr_r}:${filesize} ${fdt_addr_r}

Obs: När du startar upp standardlinux-avbildningar är det viktigt att ladda den initiala ramdiskavbildningen efter kärnan och dtb:n eftersom U-Boot ställer in filstorleksvariabeln till storleken på den senast laddade filen och kommandot bootz kräver storleken på ramdiskavbildningen för att fungera korrekt. Om du startar en plattformsspecifik kärna, det vill säga en kärna utan enhetsträd, utelämna helt enkelt parametern ${fdt_addr_r}.

5.1.5. Uppstart från USB-minne med UEFI

Om din dator kan starta från USB kommer detta förmodligen att vara den enklaste vägen för installation. Förutsatt att du har förberett allt från ??? och Avsnitt 4.3, ”Förbereda filer för uppstart med USB-minne”, anslut bara ditt USB-minne till någon ledig USB-port och starta om datorn. Systemet bör starta upp, och om du inte har använt det flexibla sättet att bygga stickan och inte aktiverat det, bör du presenteras med en grafisk startmeny (på hårdvara som stöder det). Här kan du välja olika installationsalternativ, eller bara trycka på Enter.

5.1.6. Det grafiska installationsprogrammet

Den grafiska versionen av installationsprogrammet är endast tillgänglig för ett begränsat antal arkitekturer, inklusive 64-bit ARM. Funktionaliteten hos det grafiska installationsprogrammet är i huvudsak densamma som det textbaserade installationsprogrammet eftersom det i princip använder samma program, men med ett annat gränssnitt.

Även om funktionaliteten är identisk, har det grafiska installationsprogrammet fortfarande några betydande fördelar. Den största fördelen är att det stöder fler språk, nämligen de som använder en teckenuppsättning som inte kan visas med det textbaserade newt-gränssnittet. Det har också några användbarhetsfördelar som möjligheten att använda en mus, och i vissa fall kan flera frågor visas på en enda skärm.

Precis som med det textbaserade installationsprogrammet är det möjligt att lägga till startparametrar när du startar det grafiska installationsprogrammet.

[Notera] Notera

Det grafiska installationsprogrammet kräver betydligt mer minne för att köras än det textbaserade installationsprogrammet: 640MB. Om det inte finns tillräckligt med minne kommer det automatiskt att falla tillbaka till det textbaserade newt-gränssnittet.

Om mängden minne i ditt system är under 260MB, kan det grafiska installationsprogrammet misslyckas med att starta upp alls medan uppstart av det textbaserade installationsprogrammet fortfarande fungerar. Användning av det textbaserade installationsprogrammet rekommenderas för system med lite tillgängligt minne.