3.4. Matcha minimikrav för maskinvara

När du har samlat in information om maskinvaran i din dator, kontrollera att din maskinvara låter dig göra den typ av installation som du vill göra.

Beroende på dina behov, kan du klara dig med mindre än vad som rekommenderas av maskinvaran listad i tabellen nedan. Många användare riskerar dock troligen att bli frustrerade om de ignorerar de här förslagen.

Tabell 3.2. Rekommenderade minimala systemkrav

Installationstyp RAM (minimum) RAM (rekommenderat) Hårddisk
Ingen skrivbordsmiljö 512MB 1GB 4GB
Med skrivbordsmiljö 1GB 2GB 10GB

The minimum values assumes that swap will be enabled and a non-live image is used. The No desktop value assumes that the text-based installer (not the graphical one) is used.

De faktiska minimikraven för minne är mycket mindre än siffrorna som anges i denna tabell. Med swap aktiverat är det möjligt att installera Debian med så lite som 140MB. Detsamma gäller för diskutrymmeskraven, speciellt om du väljer vilka program som ska installeras; se Avsnitt D.2, ”Nödvändig diskplats för funktioner” för ytterligare information om krav på diskutrymme.

Installationsprogrammet aktiverar normalt automatiskt minnesbesparande trick för att kunna köras på sådana system som har lite minne, men på arkitekturer som är mindre testade kan den missa att göra det. Det kan dock aktiveras manuellt genom att lägga till startparametern lowmem=1 eller till och med lowmem=2 (se även Avsnitt 6.3.1.1, ”Kontrollera tillgängligt minne / minimalt minnesläge” och Avsnitt 5.3.2, ”Parametrar för Debian Installer”).

[Varning] Varning

På armel där låga minnesnivåer har testats, så automatisk detektering är förmodligen föråldrad och därför måste du antagligen skicka startparametern om ditt system har lite minne.

Installation på system med mindre minne eller tillgängligt diskutrymme kan vara möjligt men rekommenderas endast för erfarna användare.

Det är möjligt att köra en grafisk skrivbordsmiljö på äldre eller mindre kraftfulla system, men i det fallet rekommenderas det att installera en fönsterhanterare som är mindre resurshungrig än skrivbordsmiljöerna GNOME eller KDE Plasma; tänkbara alternativ är xfce4, icewm och wmaker, men det finns även andra att välja bland.

Det är praktiskt omöjligt att ge allmänna krav för minne eller diskutrymme för serverinstallationer eftersom det beror mycket på vad servern kommer att användas till.

Kom ihåg att dessa storlekar inte inkluderar alla de andra material som vanligtvis hittas på ett system, såsom användarfiler, e-post och data. Det är alltid bäst att vara generös när du uppskattar utrymmet för dina egna filer och data.

Diskutrymmet som krävs för oproblematisk körning av själva Debian GNU/Linux-systemet är inkluderat i dessa rekommenderade systemkrav. Noterbart är att partitionen /var innehåller en hel del tillståndsinformation som är specifik för Debian i tillägg till dess vanliga innehåll, som loggfiler. Filerna för dpkg (med information om alla installerade paket) kan enkelt konsumera 40 MB. Även apt lägger hämtade paket här innan de installeras. Du bör vanligtvis allokera åtminstone 200 MB för /var, och en hel del mer om du installerar en grafisk skrivbordsmiljö.