B.3. Elő-beállító fájl létrehozása

Az elő-beállító fájl a debconf-set-selections által használt formájú. Egy sor általános formája:

<tulajdonos> <a kérdés neve> <a kérdés típusa> <érték>

The file should start with #_preseed_V1

Van pár fontos szabály az elő-beállító fájlok írásakor.

Elő-beállító fájl létrehozásának legkönnyebb módja a B.4. szakasz - Contents of the preconfiguration file (for bullseye) részben hivatkozott példa fájl használata alapként és az innen való munka.

Egy másik mód a kézi telepítés és az újraindítás után a debconf-get-selections használata a debconf-utils csomagból, ez a debconf és a telepítő cdebconf adatbázist egy fájlba teszi:

$ echo "#_preseed_V1" > file
$ debconf-get-selections --installer >> file
$ debconf-get-selections >> file

Jó tudni, hogy az így előállított fájl pár előírhatatlan elemet is tartalmaz, a példa fájl jobb kezdés a legtöbb felhasználónak.

[Megjegyzés] Megjegyzés

E mód azon alapul, hogy a telepítés végén a cdebconf adatbázis a telepített rendszer /var/log/installer/cdebconf könyvtárába kerül. E fájlok érzékeny adatai miatt, alapban őket csak a root olvashatja.

A /var/log/installer fájlok megsemmisülnek az installation-report csomag törlésekor.

A kérdések lehetséges válaszai ellenőrzéséhez, használhatod a nano parancsot a /var/lib/cdebconf fájlok vizsgálatához a telepítés alatt. A templates.dat a nyers sablonokat, a questions.dat a mostani értékeket és a változókhoz rendelt értékeket adja.

Az elő-beállító fájl formája érvényességének ellenőrzéséhez egy telepítés előtt, használd a debconf-set-selections -c preseed.cfg parancsot.