3.5. Több-rendszeres gép elő-particionálása

A lemez particionálása annak részekre választását jelenti. Minden rész független egymástól. Ez a házban lévő falakhoz hasonló; egy bútor egy szobában nincs hatással a másik szobára.

Ha már van egy másik rendszered is a gépen (Windows 9x, Windows NT/2000/XP/2003/Vista/7, OS/2, MacOS, Solaris, FreeBSD, …) , ami az egész lemezt elfoglalja, és arra a lemezre akarod tenni a Debian rendszert is, szükség lehet a lemez újraparticionálására. A Debian önálló partíciókat igényel. A Windows vagy Mac OS X partíciótól külön kell választani, ha ezeket megtartanánk. Képes lehet megosztani partíciókat egyéb Unix rendszerekkel, de ezt itt nem fejtjük ki bővebben. Legalább a Debian gyökér számára önálló partíciót kell adni.

A már meglévő rendszerhez tartozó particionáló eszközzel megtudhatók a jelenlegi partíciók, ilyen például a Windows beépített Disk Manager-e, vagy DOS esetén az fdisk. A partíciós eszközökkel mindig megnézhetők a létező partíciók módosítás nélkül.

Általában egy partíció és a rajta lévő fájlrendszer cseréje törli az ott lévő adatokat. Ezért mentsd őket az újraparticionálás előtt. A ház példájával élve, a bútorok kivihetők az utcára a falak elmozdítása előtt, így biztosan nem sérülnek.

Számos modern operációs rendszer lehetővé teszi létező partíciók átméretezését vagy mozgatását anélkül, hogy a tartalmuk elveszne. Így lehetséges további partícióknak helyet kialakítani a meglévő adatok elvesztése nélkül. Bár ez a legtöbb esetben nagyon jól működik, egy lemez particionálásán változtatni mindenképp veszélyes művelet, és csak azután tedd, miután az összes adatodról biztonsági mentést készítettél. FAT/FAT32 és NTFS partícióknál DOS és Windows rendszerek esetén, az adatvesztés nélküli partíció mozgatás vagy átméretezés elérhető mind a debian-installer mind a Windows 7 beépített Disk Manager-ének használatával.

Ha debian-installer segítségével szeretnéd adatvesztés nélkül átméretezni a meglévő FAT vagy NTFS partíciódat, menj a particionálás lépéshez, válaszd a kézi particionálást, válaszd ki az átméretezendő partíciót, és egyszerűen add meg az új méretét.

Partíciók létrehozása és törlése megtehető a debian-installer használatával, vagy a meglévő operációs rendszerből. Általános szabályként a partíciókat azzal a rendszerrel hozd létre, amelyikkel használni fogod, tehát a Debian GNU/Linux által használandó partíciókat a debian-installer használatával, míg egy másik operációs rendszerek által használandókat ott hozd létre. A debian-installer képes nem-Linux partíciókat is létrehozni, és az így létrehozott partíciók általában jól működnek másik operációs rendszerrel is, de azért ritkán előfordulhatnak problémás esetek. Tehát ha biztosra akarsz menni, használd a másik operációs rendszerek natív particionáló eszközeit ezekre.

Ha több rendszert is telepítesz egy gépre, általában jobb, ha előbb a többi rendszert rakod fel a Linuxod előtt. Windows vagy más operációs rendszerek elronthatják a Debian indítás lehetőségét, vagy nem-saját partícióik újraformázására köteleznek.

Ezek általában megoldhatók vagy elkerülhetők, de ha korábban telepíted a többi rendszert, azzal megspórolhatod a fejfájást.