1.2. Ce este GNU/Linux?

Linux este un sistem de operare: o serie de programe care vă lasă să interacţionaţi cu calculatorul şi să rulaţi alte programe.

Un sistem de operare este format din diverse programe fundamentale care sunt necesare calculatorului dumneavoastră să comunice şi să recepţioneze instrucţiuni de la utilizatori; citirea şi scrierea datelor pe discurile fixe, casete, şi la imprimante; controlul utilizării memoriei; şi rularea de alte programe. Cea mai importantă parte a unui sistem de operare este nucleul. Într-un sistem GNU/Linux, Linux este nucleul. Restul sistemului e format din alte programe, multe dintre acestea fiind scrise de către sau pentru Proiectul GNU. Deoarece doar nucleul Linux nu formează un sistem de operare funcţional, noi preferăm să folosim termenul GNU/Linux pentru a ne referi la sistemele la care mulţi oameni le spun neglijent Linux.

Linux este modelat pe baza sistemului de operare Unix. De la început a fost proiectat să fie un sistem multi-tasking şi multi-utilizator. Doar aceste lucruri sunt suficiente pentru a face ca Linux să fie diferit faţă de alte sisteme de operare bine cunoscute. Totuşi, Linux este şi mai diferit, mai mult decât v-aţi putea imagina. Faţă de alte sisteme de operare, nimieni nu deţine Linux. Mare parte din dezvoltarea sa este făcută de către volutari neplătiţi.

Development of what later became GNU/Linux began in 1984, when the Free Software Foundation began development of a free Unix-like operating system called GNU.

The GNU Project has developed a comprehensive set of free software tools for use with Unix™ and Unix-like operating systems such as Linux. These tools enable users to perform tasks ranging from the mundane (such as copying or removing files from the system) to the arcane (such as writing and compiling programs or doing sophisticated editing in a variety of document formats).

În timp ce multe grupuri şi mulţi indivizi au contribuit la Linux, cel mai mare contribuitor încă este Fundaţia pentru Software Liber care a creat nu numai majoritatea uneltelor folosite în Linux, ci şi filosofia şi comunitatea care a făcut să Linux să fie posibil.

Nucleul Linux a apărut iniţial în 1991, când un student finlandez care studia ştiinţa calculatoarelor, numit Linus Torvalds a anunţat în grupurile de ştiri Usenet comp.os.minix o versiune incipientă a unui nucleu ce înlocuia nucleul Minix. A se vedea Pagina istoriei Linux scrisă de Linux International.

Linus Torvalds continues to coordinate the work of several hundred developers with the help of a number of subsystem maintainers. There is an official website for the Linux kernel. Information about the linux-kernel mailing list can be found on the linux-kernel mailing list FAQ.

Utilizatorii de Linux au o libertate imensă de alegere a programelor lor. De exemplu, utilizatorii de Linux pot alege dintr-o duzină de console pentru linia de comandă şi câteva medii grafice. Această selecţie adesea dezorientează utilizatorii altor sisteme de operare care nu sunt obişnuiţi să se gândească la linia de comandă sau mediul grafic ca la ceva ce se poate schimba.

De asemenea, Linux-ul are şanse mai mici să se blocheze sau să se defecteze, este mai capabil să ruleze mai mult de un program în acelaşi timp, şi este mult mai bine securizat decât multe sisteme de operare. Cu aceste avantaje, Linux este sistemul de operare cu cea mai mare rată de creştere de pe piaţa de servere. Recent, Linux a început să fie popular şi între utilizatorii casnici şi cei din mediul de afaceri.