1.3. Ce este Debian GNU/Linux?

Combinaţia dintre filosofia şi metodologia Debian, uneltele GNU, nucleul Linux şi alte programe libere importante formează o distribuiţie unică numită Debian GNU/Linux.Această distribuţie este formată dintr-un număr mare de pachete de software. Fiecare pachet din distribuţie conţine executabile, script-uri, documentaţie şi informaţii de configurare şi au un responabil care este în special delegat să ţină pachetul actualizat, să urmărească rapoartele cu probleme şi să comunice cu autorul sau autorii software-ului împachetat. numărul nostru mare de utilizatori, combinat cu sistemul nostru de raportare a erorilor asigură ca problemele să fie găsite şi reparate repede.

Atenţia proiectului Debian la detalii îi permite să producă o distribuţie de înaltă calitate, stabilă şi scalabilă. Instalările pot fi configurate uşor sa servească în multe roluri, de la firewall-uri simple sau sisteme pentru staţii de lucru ştiinţific până la servere profesionale.

Debian este în special popular printre utilizatorii avansaţi datorită calităţii sale tehnice excelente şi puternicii sale dedicări spre a satisface nevoile şi aşteptările comunităţii Linux. Debian a introdus, de asemenea, multe facilităţi în Linux care, în prezent, sunt foarte comune.

De exemplu, Debian a fost prima distribuţie care a introdus un sistem de mnagement al pachetelor pentru instalarea şi ştergerea facilă a programelor. Tot Debian a fost prima distribuţie Linux care a făcut posibilă actualizarea la o nouă versiune lansată, fără a fi nevoie să fie reinstalată.

Debian continuă să fie un lider în dezvoltarea Linux. Procesul său de dezvoltare este un exemplu care arată cât de bine poate funcţiona modelul de dezvoltare Open Source — chiar şi pentru sarcini complexe precum construirea şi mentenanţa unui sistem de operare complet.

Caracteristica ce distinge Debian de celelalte distribuţii Linux este sistemul său de management al pachetelor. Aceste unelte oferă administratorului unui sistem Debian controlul complet asupra pachetelor instalate pe acel sistem, inclusiv abilitatea de a instala un singur pachet, sau de a înnoi complet întregul sistem de operare. Pachetele individuale pot fi şi protejate de operaţia de înnoire. Puteţi chiar comunica sistemului de pachete informaţii în legătură cu programe pe care le-aţi compilat chiar dvs. şi dependenţle pe care le satisface.

Pentru a va proteja sistemul de cai troieni şi alte programe maliţioase, serverele Debian verifică şi faptul că pachetele publicate provin de la proprii lor responsabili. Responsabilii de pachete au o grijă foarte mare să-şi configureze pachetele într-o manieră securizată. Atunci când apar probleme de securitate în pachetele livrate, versiuni reparate apar, de obicei, foarte repede. Cu opţiunile de înnoire simple ale Debian, pachetele corectate pot fi descărcate şi instalate automat prin Internet.

Metoda primordială, şi cea mai bună, de a primi suport pentru sistemul dumeavoastră Debian GNU/Linux şi de a comunica cu dezvoltatorii Debian este prin intermediul listelor de discuţii care sunt întreţinute de Proiectul Debian (existând mai mult de 322 la momentul scrierii acestui document). Cel mai uşor mod de a vă înscrie pe una sau mai multe dintre aceste liste, este de a vizita pagina de înscrieri la listele de discuţii Debian şi de a completa formularul pe care-l veţi găsi acolo.