2.2. Firmware-t igénylő eszközök

Eszköz meghajtón kívül némely hardver úgynevezett firmware vagy microcode betöltését is igényli az eszközre mielőtt használhatóvá válik. Ez leggyakrabban hálózati csatolókat érint (különösen drótnélküli hálózati csatolókat), de pl. néhány USB eszközhöz, sőt, merevlemez vezérlőhöz is szükséges firmware. Számos grafikus kártyánál az alap funkcionalitás elérhető további firmware nélkül, azonban a haladóbb funkciókhoz megfelelő firmware állományt kell telepíteni a rendszerre.

Számos régebbi eszköz, amely a működéséhez firmware-t igényel, ezt a firmware állományt a gyártó magán az eszközön helyezte el, egy EEPROM/Flash chipen. Manapság az új eszközök már nem tartalmazzák a firmware-t ily módon, ezért a firmware állományt az operációs rendszernek minden rendszer indulásnál fel kell töltenie az eszközre.

A legtöbb esetben a firmware nem ingyenes a Debian GNU/Linux projekt által használt kritériumok szerint, ezért nem foglalható bele a fő terjesztésbe, vagy a telepítő rendszerbe. Amennyiben az eszköz meghajtó bekerül a terjesztésbe, és a Debian GNU/Linux jog szerint terjesztheti a firmware-t, ez általában külön csomagban található, ami az archív nem-ingyenes szekciójából érhető el.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy ilyen hardvert ne lehetne használni a telepítés során. A Debian GNU/Linux 5.0-tól kezdve a debian-installer támogatja firmware állományok vagy firmware-t tartalmazó csomagok betöltését külső adathordozóról, mint pl. USB stick. Bővebb információt arról, hogy hogyan tölts be firmware állományokat vagy csomagokat a telepítés során, a 6.4. szakasz - Hiányzó firmware betöltése linken találsz.

Ha debian-installer felszólít firmware állomány betöltésére, de nincs ilyen firmware-ed, vagy nem akarsz nem ingyenes firmware-t telepíteni a rendszeredre, megpróbálhatod firmware betöltése nélkül folytatni. Nemegyszer előfordul, hogy a meghajtó azért kér további firmware-t, mert bizonyos körülmények között szüksége lehet rá, de enélkül is jól működik az eszköz a legtöbb rendszeren (ez a helyzet pl. bizonyos hálózati kártyáknál, amik tg3 meghajtót használnak).