2.2. Firmware-t igénylő eszközök

Besides the availability of a device driver, some hardware also requires so-called firmware or microcode to be loaded into the device before it can become operational. This is most common for network interface cards (especially wireless NICs), but for example some USB devices and even some hard disk controllers also require firmware.

With many graphics cards, basic functionality is available without additional firmware, but the use of advanced features requires an appropriate firmware file to be installed in the system. In some cases, a successful installation can still end up in a black screen or garbled display when rebooting into the installed system. If that happens, some workarounds can be tried to log in anyway (see 6.4.3. szakasz - Completing the Installed System).

Számos régebbi eszköz, amely a működéséhez firmware-t igényel, ezt a firmware állományt a gyártó magán az eszközön helyezte el, egy EEPROM/Flash chipen. Manapság az új eszközök már nem tartalmazzák a firmware-t ily módon, ezért a firmware állományt az operációs rendszernek minden rendszer indulásnál fel kell töltenie az eszközre.

A legtöbb esetben a firmware nem ingyenes a Debian GNU/Linux projekt által használt kritériumok szerint, ezért nem foglalható bele a fő terjesztésbe, vagy a telepítő rendszerbe. Amennyiben az eszköz meghajtó bekerül a terjesztésbe, és a Debian GNU/Linux jog szerint terjesztheti a firmware-t, ez általában külön csomagban található, ami az archív nem-ingyenes szekciójából érhető el.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy ilyen hardvert ne lehetne használni a telepítés során. A Debian GNU/Linux 5.0-tól kezdve a debian-installer támogatja firmware állományok vagy firmware-t tartalmazó csomagok betöltését külső adathordozóról, mint pl. USB stick. Bővebb információt arról, hogy hogyan tölts be firmware állományokat vagy csomagokat a telepítés során, a 6.4. szakasz - Hiányzó firmware betöltése linken találsz.

Ha debian-installer felszólít firmware állomány betöltésére, de nincs ilyen firmware-ed, vagy nem akarsz nem ingyenes firmware-t telepíteni a rendszeredre, megpróbálhatod firmware betöltése nélkül folytatni. Nemegyszer előfordul, hogy a meghajtó azért kér további firmware-t, mert bizonyos körülmények között szüksége lehet rá, de enélkül is jól működik az eszköz a legtöbb rendszeren (ez a helyzet pl. bizonyos hálózati kártyáknál, amik tg3 meghajtót használnak).