2.1. Támogatott hardver

A Debian nem igényel más hardvert, mint amit a Linux vagy kFreeBSD rendszermag és a GNU eszközkészletek megkövetelnek. Ezért minden gépen, melyen a Linux vagy kFreeBSD kernel, a libc, a gcc és a többi fut, és melyre a Debian portolva van, futtatható a Debian. Lásd a Debian portok oldalát a https://www.debian.org/ports/amd64/ címen a jelen 64-bit PC architektúra rendszerekről, melyek teszteltek a Debian GNU/Linux rendszerrel.

A jelen, 64-bit PC architektúra által támogatott összes különböző hardver konfiguráció leírásának megkísérlése helyett, e fejezet általános adatokat és még részletesebb adatokra való hivatkozásokat ad.

2.1.1. Támogatott architektúrák

A Debian GNU/Linux 12 9 fő architektúrát támogat, és minden architektúra számos változatát, melyeket kivitelek (flavors) néven említünk.

Architektúra Debian megnevezés Al-architektúra Kivitel
AMD64 & Intel 64 amd64    
Intel x86-alapú i386 default x86 machines default
Xen PV domains only xen
ARM armel Marvell Kirkwood and Orion marvell
ARM hardver FPU-val (Lebegőpontos Egység) armhf multiplatform armmp
64bit ARM arm64    
64bit MIPS (little-endian) mips64el MIPS Malta 5kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
32bit MIPS (little-endian) mipsel MIPS Malta 4kc-malta
Cavium Octeon octeon
Loongson 3 loongson-3
Power Systems ppc64el IBM POWER8 or newer machines  
64bit IBM S/390 s390x IPL from VM-reader és DASD generic

E dokumentum leírja a Debian 64-bit PC architektúrára telepítését Linux rendszermag használatával. Ha más, Debian által támogatott architektúra érdekel, nézd meg a Debian portok oldalt.

2.1.2. CPU támogatás

Az AMD64 és Intel 64 processzorok is támogatottak.

2.1.3. Laptopok

Technológiai szempontól a laptopok is rendes számítógépek, tehát minden PC-re vonatkozó információ a laptopokra is vonatkozik. Manapság a laptopra telepítés azonnal működik, olyan funkciókat is beleértve, mint a rendszer automatikus felfüggesztése a laptop fedél lezárásakor, és a laptop-specifikus hardver gombok, mint amik a wifit kapcsolják ki (repülőgép mód). Ennek ellenére néha a hardver gyártók specializált, vagy saját hardvert használnak bizonyos laptop-specifikus funkciókra, ami esetleg nem támogatott. Annak ellenőrzéséért, hogy a laptopod jól működik-e GNU/Linuxszal, lásd pl. a Linux Laptop oldalakat

2.1.4. Többszörös processzorok

A több-processzoros támogatás — melyre az angol symmetric multiprocessing vagy SMP néven is hivatkoznak — szintén elérhető ezen architektúrához. Az alap Debian 12 kernel-kép SMP támogatással került lefordításra. Ez azt jelenti, hogy a kernel érzékeli a processzorok (illetve processzor magok) számát és automatikusan kikapcsolja az SMP-t az 1-processzoros rendszereken.

Having multiple processors in a computer was originally only an issue for high-end server systems but has become common in recent years nearly everywhere with the introduction of so called multi-core processors. These contain two or more processor units, called cores, in one physical chip.

2.1.5. Graphics Hardware Support

Debian's support for graphical interfaces is determined by the underlying support found in X.Org's X11 system, and the kernel. Basic framebuffer graphics is provided by the kernel, whilst desktop environments use X11. Whether advanced graphics card features such as 3D-hardware acceleration or hardware-accelerated video are available, depends on the actual graphics hardware used in the system and in some cases on the installation of additional firmware blobs (see 2.2. szakasz - Firmware-t igénylő eszközök).

On modern PCs, having a graphical display usually works out of the box. For quite a lot of hardware, 3D acceleration also works well out of the box, but there is still some hardware that needs binary firmware blobs to work well. In some cases there have been reports about hardware on which installation of additional graphics card firmware was required even for basic graphics support.

Details on supported graphics hardware and pointing devices can be found at https://wiki.freedesktop.org/xorg/. Debian 12 ships with X.Org version 7.7.

2.1.6. Hálózati csatoló hardverek

Majdnem minden Linux kernel által támogatott hálózati csatolót a telepítő rendszer is támogat; a moduláris meghajtók általában önműködően betöltődnek. Ez a legtöbb PCI/PCI-Express és laptopos PCMCIA/Express kártyára áll.

Az ISDN támogatott, de nem a telepítés alatt.

2.1.6.1. Drótnélküli hálózati kártyák

A drótnélküli csatolás általánosságban szintén támogatott, és egyre több drótnélküli csatolót támogat a hivatalos Linux, bár sokuk firmware betöltését igényli.

Ha firmware szükséges, a telepítő fel fog szólítani ennek betöltésére. Részletes leírást firmware betöltéséről a telepítés során itt találhatsz: 6.4. szakasz - Hiányzó firmware betöltése.

Azon drótnélküli hálózati csatolók, amiket a hivatalos Linux rendszermag nem támogat, általában elindíthatók Debian GNU/Linux alatt, de a telepítőben nem támogatottak.

Ha a drótnélküli csatolóval probléma van, és nincs más hálózati csatoló amit a telepítés alatt használhatnál, a Debian GNU/Linux telepítése még mindig lehetséges teljes CD-ROM vagy DVD kép használatával. Válaszd azt az opciót, hogy nem állítasz be hálózatot, és csak azokat a csomagokat telepítsd, amik a CD/DVD-ről elérhetők. A telepítés végeztével (újraindítás után) telepítheted a szükséges meghajtót és firmware-t, valamint beállíthatod a hálózatot kézzel.

Pár esetben a szükséges meghajtó nem érhető el Debian csomagként. Ekkor utána kell nézni, van-e forráskód az interneten és le kell fordítani. Ennek módja túlmegy a kézikönyv célján. Ha nincs elérhető Linux meghajtó, az utolsó esély az ndiswrapper csomag használata, mely lehetővé teszi egy Windows meghajtó használatát.

2.1.7. Braille kijelzők

A braille kijelzők támogatását a brltty-ben található támogatás határozza meg. A legtöbb kijelző működik brltty-vel, melyeket soros porton, USB-n, vagy bluetooth segítségével kell csatlakoztatni. A támogatott braille kijelzőkről részleteket a brltty website linken találhatsz. A Debian GNU/Linux 12 6.3 verziójú brltty-vel érkezik.

2.1.8. Hardveres Beszédszintézis

A hardveres beszédszintézis eszközök támogatását a speakup-ban található támogatás határozza meg. A speakup csak integrált lapokat és soros porthoz csatlakozó külső eszközöket támogat (nem támogatja az USB-t, sorosról USB-re, vagy PCI illesztőt). A hardveres beszédszintézishez támogatott hardver eszközökről részleteket a speakup website linken találhatsz. A Debian GNU/Linux 12 3.1.6 verziójú speakup-pal érkezik.

2.1.9. Perifériák és más hardverek

Linux supports a large variety of hardware devices such as mice, printers, scanners, PCMCIA/CardBus/ExpressCard and USB devices. However, most of these devices are not required while installing the system.

Az USB eszközök általában tökéletesen működnek. Néhány nagyon öreg gépnél egyes USB billentyűzetekhez szükség lehet egyéni beállításra (lásd a 3.6.6. szakasz - Kivédendő hardver gondok részt). Modern gépeknél az USB billentyűzetek és egerek különleges beállítások nélkül is működnek.