6.4. Hiányzó firmware betöltése

A 2.2. szakasz - Firmware-t igénylő eszközök-ben leírtak szerint, néhány eszközhöz firmware betöltése szükséges. A legtöbb esetben az eszköz egyáltalán nem fog működni firmware nélkül, néhány esetben viszont az alapfunkcionalitás elérhető lesz, és a firmware csak ahhoz kell, hogy további funkciók is működjenek.

Ha az eszköz meghajtó olyan firmware-t igényel, ami nem elérhető, a debian-installer egy párbeszédet jelenít meg, ami felajánlja a hiányzó firmware betöltését. Ha ezt választod, a debian-installer végignézi a rendelkezésre álló eszközöket firmware fájlért, vagy olyan csomagért, ami tartalmaz firmware-t. Ha talál, bemásolja a megfelelő helyre (/lib/firmware), és a meghajtó modult újra betölti.

[Megjegyzés] Megjegyzés

Which devices are scanned and which file systems are supported depends on the architecture, the installation method and the stage of the installation. Especially during the early stages of the installation, loading the firmware is most likely to succeed from a FAT-formatted USB stick. On i386 and amd64 firmware can also be loaded from an MMC or SD card.

Jó tudni, hogy a firmware betöltés ki is hagyható, ha tudod, hogy az eszköz anélkül is működni fog, vagy ha nincs szükséged az eszközre a telepítés alatt.

A debian-installer csak azokhoz a kernel modulokhoz kér firmware-t, amelyek a telepítés során betöltődnek. A debian-installer nem tartalmaz minden meghajtót, például a radeon-t nem, ebből következik, hogy néhány eszköz telepítés utáni képessége nem fog eltérni a telepítés előttitől. Ezért lehet, hogy néhány hardvered nem használja ki a teljes lehetőségeit. Ha gyanakszol, hogy ez a helyzet, vagy csak kíváncsi vagy, nem rossz ötlet megnézni a dmesg parancs kimenetét az újonnan indított rendszeren, és rákeresni a firmware szóra.

6.4.1. Adathordozó előkészítése

Official installation images do not include non-free firmware. The most common method to load such firmware is from some removable medium such as a USB stick. Alternatively, unofficial installation images containing non-free firmware can be found at https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/. To prepare a USB stick (or other medium like a hard drive partition), the firmware files or packages must be placed in either the root directory or a directory named /firmware of the file system on the medium. The recommended file system to use is FAT as that is most certain to be supported during the early stages of the installation.

Aktuális csomagokat tartalmazó tarball és zip fájlok a leggyakoribb firmware-ekre itt találhatók:

Csak töltsd le a megfelelő kiadáshoz tartozó tarball vagy zip fájlt és tömörítsd ki az adathordozó fájlrendszerére.

Ha a tarball nem tartalmazza a szükséges firmware-t, konkrét firmware csomagokat is letölthetsz az archívból (a zárt szekciójából). A következő összefoglaló felsorolja a legtöbb elérhető firmware csomagot, de nem garantált, hogy teljes a lista, illetve tartalmazhat nem firmware csomagokat is:

Lehetséges önálló firmware fájlokat is az adathordozóra másolni. Önálló firmware szerezhető egy már telepített rendszerről, vagy hardverkereskedőtől.

6.4.2. Firmware és a telepített rendszer

A telepítés során betöltött firmware-ek automatikusan a telepített rendszerre másolódnak. A legtöbb esetben ez biztosítja, hogy az ezeket a firmware-eket használó eszközök az újraindítás után az új rendszerrel is megfelelően fognak működni. Azonban ha a telepített rendszer más kernel verziót használ, mint a telepítő, van egy kis esélye annak, hogy a firmware nem tölthető be a verzió különbség miatt.

Ha a firmware-t csomagból töltötted be, a debian-installer megpróbálja ezt a csomagot a telepített rendszerre is telepíteni, és a csomag archív zárt szekcióját automatikusan hozzáadni az APT sources.list-jéhez. Ennek az az előnye, hogy a firmware automatikusan frissül amint új verzió lesz elérhető.

Ha a telepítés során kihagytad a firmware telepítését, az érintett eszköz valószínűleg nem fog működni a telepített rendszerre, amíg a firmware-t vagy firmware csomagot kézzel nem telepíted.

[Megjegyzés] Megjegyzés

Ha a firmware-t önálló firmware fájlból töltötted be, a telepített rendszerre másolt firmware nem fog automatikusan frissülni, hacsak a megfelelő firmware csomag (ha van) nem kerül telepítésre a telepítés befejezte után.

6.4.3. Completing the Installed System

Depending on how the installation was performed, it might be that the need for some firmware was not detected during installation, that the relevant firmware was not available, or that one chose not to install some firmware at that time. In some cases, a successful installation can still end up in a black screen or a garbled display when rebooting into the installed system. When that happens, the following workarounds can be tried:

  • Pass the nomodeset option on the kernel command line. This might help boot into a fallback graphics mode.

  • Use the Ctrl+Alt+F2 key combination to switch to VT2, which might offer a functional login prompt.

Once logged in into the installed system, it is possible to automate the detection of missing firmware, and to perform the required steps to enable them following this procedure:

  1. Install the isenkram-cli package.

  2. Run the isenkram-autoinstall-firmware command as the root user.

Usually, rebooting is the simplest way to make sure all kernel modules are properly initialized; that's particularly important when one has booted the system with the nomodeset option as an interim measure.

[Megjegyzés] Megjegyzés

Installing firmware packages is very likely to require enabling the non-free section of the package archive. As of Debian GNU/Linux 11.0, running the isenkram-autoinstall-firmware command will do that automatically by creating a dedicated file (/etc/apt/sources.list.d/isenkram-autoinstall-firmware.list), pointing at a generic mirror.